През последните двайсет години всички имахме възможност да видим колко много различни по вид диети се появиха на бял свят. И то само за да разберем, че почти нито една от тях не просъществува достатъчно дълго, за да се затвърди като хранителен режим, който човек би могъл да спазва цял живот.

И още тук е важно да кажем, че последното не само не е нужно, но в по-голямата част от случаите ще бъде по-скоро вредно, отколкото с някакъв ползотворен ефект. Защо? Защото всеки един от нас е индивидуално уникален и променящ се във времето индивид, който в различните стадии от развитието си има нужда от различен вид хранене. Това е може би едно от основните липсващи звена във всяка диета, която се появява и се опитва да добие популярност.

Това, до което се стига, докато изпробваме и следваме за определено време даден хранителен режим, е по-скоро разбирането от какво точно се нуждаем през различните периоди от живота си. В зависимост от това с какво се занимаваме и каква е нашата професия, дали сме родители, или сме си поставили някакви конкретни цели, които бихме желали да осъществим, като например спортисти, които се стремят да достигнат върхова форма. А в по-голямата част от случаите ние сме чисто и просто хора, които искат да бъдат здрави и да имат тела, които да им служат дълго и вярно.

Моят личен опит с различните видове хранене премина през богата гама от вариации – всеядство, веганство, вегетарианство, суровоядство, както и неприемането на каквато и да било храна за кратки периоди от време. В крайна сметка разбрах, че всичките тези години са ми помогнали да осъзная по какъв начин да се храня пълноценно, без да се лишавам постоянно от любимите си храни или да броя калориите, които приемам. Това се случи след безброй „проби“ и „грешки“, но в крайна сметка опитът, придобит от тях, е безценен.

Тази книга е посветена на това как всеки човек би могъл да създаде за себе си начин на живот, който да изключва каквито и да било диети. Въз основа на информацията и споделения опит, които ще намерите на страниците, които следват, ще се убедите, че това не само е напълно възможно, но и постижимо с течение на времето. Разбира се, както и във всяка друга сфера на човешкото съществуване, за да има трайни резултати, за тази промяна ще са нужни усилия и постоянство, за да си създадете нови навици, които ще ви помогнат по пътя към целта.

В крайна сметка всички ние като живи същества сме част от хранителната верига и сме зависими от храната, която приемаме. Тя или ни дава сили, за да правим онова, което обичаме, или ни разболява и ни отдалечава от това, което бихме искали да бъдем. Едно е сигурно – ако не сме решени да се опитаме да променим своето настояще, няма как да дочакаме каквито и да било резултати в бъдеще. Толкова е просто!

Промяната винаги започва вътре в нас и от всеки отделен човек зависи дали ще направи първите стъпки в посоката, която ще му даде възможност да живее, изпълнен със сила, и да сбъдва мечтите си.

Важното е да разберем, че сме тук, на тази земя, не „да живеем, за да се храним, а да се храним, за да живеем“.

Откъс от книгата Живот без диети„.

Jivot-bez-Dieti.qxd