Както в много други държави по земното кълбо (или поне при малко по-добре развитите), така и в България в един момент, голяма част от хората пощуряха по така наречения „здравословен“ начин на живот. И това се превърна в поредната мания.

Но какво точно означава понятието „здравословно“? В добре известната уикипедия, ще намериш следното определение:

При хората, това е общо състояние на ума, тялото и духа, при което няма болест, нараняване или болка, СЗО дава по-широка дефиниция: „състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест или недъг.“

Ако тръгнем да разсъждаваме от това простичко определение, то тогава представите за здраве на повечето хора ще се променят или поне леко видоизменят. Защото да бъдеш здрав не означава само да разполагаш със здраво и атлетично тяло. Да бъдеш здрав означава много, много повече:

а) Да бъдеш здрав означава да постигнеш един добър баланс между съзнанието, ума и тялото си.

б) Означава да можеш да се радваш на малките неща в живота си и да оценяваш всеки един момент.

в) Означава да можеш да създаваш и поддържаш хармонични връзки с хората около теб.

г) Означава да не се кахъриш, когато хапнеш малко повече шоколадец или пък си позволиш малко повече от онази любима баница, която баба приготвя така добре.

д) Да си здрав означава и да умееш понякога да останеш със самия себе си и това да ти носи спокойствие и радост.

е) Да си здрав означава да се събудиш сутринта с ясното желание, че те очаква един прекрасен ден и че имаш възможността днес да поставиш основите на едно още по-хубаво утре.

ж) Здравето е и силното желание за единение както с природата, така и със света около теб.

з) Здравето е липсата на вина.

и) Здравето е самооценяване.

й) Здравето е също така и силата да преодоляваш трудностите по пътя си с вдигната глава и целеустременост.

к) Здравето е радостта от сутрешната чаша кафе или чай (кой каквото пие).

л) Здравето е усмивката на лицето ти, когато те огрее топлото слънце в хладния, ноемврийски ден.

Мога да продължавам така дълго време…

Но истината е, че за всеки един от нас здравето има различно измерение и то понякога може да съвпада с концепциите на някой от хората около нас, а понякога няма да има точка на пресичане.

Факт.

За това е и много важно да се поспрете и да се замислите кои са основните приоритети в живота ви. Защо искаш да си здрав на първо място. Защото ако го няма на лице това „защото“ или така наречената „цел“, то няма как да има и желание, за да се постигне някакъв определен резултат.

Ние хората сме ръководени от нашите желания, мечти и цели.

И без тях бихме се превърнали просто в част от пейзажа. Има много примери за това. Недей да бъдеш от тях (въпреки че и това е въпрос на личен избор).

Здравословната мания е да следваме сляпо съветите, с които ни заливат отвсякъде. Интернет, телевизия, радио, билбордове и т.н., без изобщо на първо място да сме си отговорили на въпросите, за които споменахме малко по-горе. Здравословната мания е да не подлагаме на съмнения това, което ни се поднася, а веднага да се втурнем през глава да го затвърждаваме или пък веднага да го отхвърлим ( и двете са страни на една и съща монета).

Хайде да бъдем толерантни едни към други, може ли?

Тъй като всъщност това е една от основните ценности, които липсва при голямата част от хората. А тя е много важна за правилното функциониране на едно общество, а ние все още живеем в такова.

Но да минем нататък.

Всеки един човек си има глава на раменете и най-хубавото, за което може да я използва, е да подлага всичко на съмнение, в зависимост от индивидуалните си нужди и желания.

Не всичко, което работи за мен и което споделям в статиите си в този блог, ще работи и за теб. Така е и с всичката информация, с която ни заливат. Нека помним, че всеки човек си минава по собствения път на развитие и на всеки му идва времето, за да промени някой от наложените навици.

И в никакъв случай това не трябва да става насилствено, тъй като тогава само ще засилите НеЗдравословната страна у себе си.

Насила хубост не става, са казали хората и това е много вярна поговорка. За всяка една промяна си има точно време и място. И когато решим да се понапънем и да се променим преди да сме изцяло готови, то обикновено се стига до отдалечаване от баланса, за който споменахме в началото. Не че този баланс ще бъде идеален, няма да е, тъй като перфектен баланс няма. Това е по-скоро една утопия, която ни дава още по-добър стимул, за да продължаваме напред. Важното е, че върши работа. В по-голямата част от случаите.

В крайна сметка, подлагай всичко на съмнение и експериментирай, но с мярка и осъзнатост.

Границата между „здравословната мания“ и „здравословния начин на живот“ е много тънка. Сверявай си часовника редовно, за това от коя страна се намираш.

Успех!