Голяма част от хората свързват копривата със спомени за пареща болка и зачервени участъци по ръцете, и най-вече по краката, когато невнимателно са нагазили в избуяла и смесила се с останалата растителност коприва. За тези обаче, които познават уникалните лечебни свойства на това растение, копривата се превръща в безценен и високоефективен помощник.

Дълъг е списъкът на полезните вещества, съдържащи се в жилещите листа на това растение. Съдържанието на белтъчини в прясната коприва е около 3,7%, а в сушената – до 25% (в свинското месо то е 16%, в говеждото – 19%, а в орехите – 14%). В състава на белтъчините на копривата влизат близо 20 аминокиселини, от които 8 незаменими – лизин, аргинин, треонин, валин, метионин, левцин, изолевцин и фенилаланин.

Съдържанието на въглехидрати (захароза, гликоза, фруктоза) е дори по-високо – от 5,5 до 7,5%, на фибри – над 3%, а на липиди (съдържащи полиненаситени, ненаситени и наситени мастни киселини) – около 0,5%. Копривата съдържа богат набор от витамини – А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Е, Н, К, сред които на първо място са тези с най-мощно антиоксидантно действие – А и С.

Съдържанието на витамин С в копривата е два пъти по-високо от това в касиса и лимоните, а на витамин А – по-високо от това на всепризнатия лидер – морковите! Копривата е едно от малкото растения в света, отличаващо се с високо съдържание на витамин К, който, както е известно, играе ключова роля при съсирването на кръвта. Не случайно още от древността тя се използва като ефективно средство за преустановяване на всякакъв вид кръвотечения.

Внушителният набор от витамини от група В подпомага на практика дейността на всички жизнено важни системи в човешкия организъм, обмяната на веществата и кръвотворния апарат. Благодарение на тях настойката от коприва има подчертан успокояващ ефект и се препоръчва при нервни разстройства, раздразнителност и безсъние. Копривата е прекрасен източник на редица ценни минерали като калий, калций, магнезий, цинк, мед, желязо, манган, кобалт, хром, фосфор, селен и др.

Съдържанието на желязо също е изключително високо, поради което тя (особено в сухо и стрито състояние) е признато и изключително ефективно средство за подпомагане на хората, страдащи от анемия. По данни на Световната здравна организация около 20% от населението на Земята страдат от тази болест, поради което трябва да сме особено благодарни на Твореца, дарил ни с това така достъпно и високоефективно средство за нейното лечение.

Листата на копривата съдържат още редица други биологично активни вещества – хлорофил, флавоноиди, дъбилни вещества, органични киселини, гликозиди, фитонциди и др. Известно е, че хлорофилът има силно тонизиращо въздействие върху организма, благоприятно повлиява тонуса на сърдечносъдовата и дихателната система, както и дейността на червата, стимулира процесите на възстановяване на тъканите и потиска размножаването на бактериите. Освен това, понижавайки киселинността на кръвта, той подобрява антиоксидантната защита на организма, т.е. действието на витамините А и С. Както е известно, при по-висока киселинност ефективността на антирадикалното действие на тези витамини е значително по-слаба. През последните години бяха установени и други важни свойства на хлорофила – неговото антимутагенно и противораково действие. Високата му чистота в копривата я прави един от най-важните източници за извличане на това ценно багрило, намиращо широко приложение в хранително-вкусовата промишленост.

В копривата се съдържа растителен секретин – пептидно вещество, което има подчертано стимулиращо действие върху функциите на черния дроб, далака, както и на храносмилателния тракт. Стимулирайки отделянето на храносмилателни сокове и ензими, той оказва тонизиращо и общоукрепващо въздействие върху организма, което се допълва и усилва от това на изброените по-горе биологично активни вещества.
В копривата се съдържа и друго високоефективно вещество – фитостеролът или бета-ситостерол. Доказано е, че той понижава нивото на „лошия“ холестерол в кръвта и в резултат на блокиране на храненето на раковите клетки проявява силен противотуморен ефект. Списъкът на полезните ефекти върху организма се допълва и от положителното му въздействие върху простатата и намаляването на косопада, което важи особено при мъжете.

Копривата оказва положителен ефект при заболявания като подагра, артрит и отоци. Богатият набор от биологично активни вещества предопределя използването й под формата на сок, запарка или в сухо състояние, като ефективно средство за повишаване на нивото на хемоглобина и еритроцитите в кръвта, за лечение на черния дроб, бъбреците, жлъчния и пикочния мехур, както и за общо укрепване на имунната защита и тонуса на организма. В резултат на комплексното въздействие на съдържащите се в копривата вещества чувствително се подобрява протичането на енергетичните процеси в организма.

Това оказва стимулиращо въздействие върху обмяната на въглехидратите и белтъчините, което е от особено значение в ранна пролет и през периода след продължително заболяване, когато е понижена чувствително имунната защита на организма.

Сами се убеждавате, че копривата заема едно от основните места в нашата класация на суперхраните, като определено включва в себе си един от най-богатите асортименти от полезни вещества.

Добре е да се знае, че тpябвa дa ce бepe, дoĸaтo e млaдa. Изпoлзвaт ce лиcтaтa, ĸopeнитe и ceмeнaтa. Лиcтa ce cъбиpaт oт мaй дo ceптeмвpи, a ĸopeните – oт ceптeмвpи дo нoeмвpи. Корените тpябвa дa ce изчиcтят oт пpъcттa и дa ce измият, пpeди дa ce изcyшaт.
РЕЦЕПТИ
През годините са разработени и тествани много и различни видове лечебни рецепти с коприва. Някои от тях са особено полезни.

При проблеми с черния дроб и жлъчката

Три с.л. ситно нарязана млада коприва се заливат с 2 ч.ч. кипяща вода. Оставят се да престоят 4 часа. Прецеждат се и получената настойка се приема в рамките на деня на малки порции.

При ангина, пародонтоза и стоматит

С настойка, приготвена по същия начин, както е описано по-горе, се плакне няколко пъти на ден устната кухина.

За прочистване на кръвта

Сваряват се 15 г ситно нарязани корени от коприва в 1 ч.ч. кипяща вода и се оставят да престоят от 15 до 30 минути. Пият се по 2–3 с.л. 1 път на ден.

При анемия

1. Приема се по 1 с.л. на ден копривено брашно с мед. На 1 кг мед се добавят 200 г прах от копривени листа, набрани през май.
2. Заливат се 5 г смес от листа от коприва и медуница (1:1) с 1 л кипяща вода и се варят в затворен съд 1 минута. Охлаждат се и се прецеждат. Приемат се по 100 мл 3 пъти на ден по време на хранене.

При болки по време на менструация

Приема се по 1 ч.л. 3 пъти на ден пресен сок от коприва.

При обилна менструация

Варят се 50 г листа от коприва в 1 л гореща вода. От получения чай се пие по 1 ч.ч. 3 пъти на ден.

Ако тази статия ти е харесала и е била полезна за теб, можеш да поръчаш книгата Българските суперхрани  с общо 21 суперхрани и над 250 рецепти към тях още сега! Благодаря ти за подкрепата и всичко най-добро!

Bulgarskite-Super-Hrani.qxd