Гостуването ми в „На кафе“, доведе до някои явни спорове относно небезизвестната спирулина, която в последните години се превърна в неизменна съставка от хранителния режим на голяма част от хората, които са взели решение да се хранят здравословно.

Какво обаче не знаем за нея? Отговори в цифрово сравнение на следващите редове.

 

                              Магданоз                       Спирулина  

Витамин А              421 µg                              56 µg

Витамин C              13.3 mg                           0.9 mg

Калций                    138 mg/ 12%                 12 mg/ 1%

Желязо                    6.2 mg/ 34%                 2.79 mg/ 16%

Витамин К             1640 µg/ 2050%           2.5 µg/ 3%

Витамин B9           152 µg/ 38%                  9 µg/ 2%

Витамин B12          0%                                  0%

Магнезий               50 mg/ 13%                   19 mg/ 5%

Натрий                   56  mg/ 2%                    98 mg/ 4%

Омега 3                  8%                                    42%

Омега 6                  115%                                 64%

Фибри                    13%                                   2%

Протеини             3 g                                    5.9 g

И двете съдържат 10 вида есенциални аминокиселини.

( %- процентно покритие на дневните нужди на организма)

Статистиката е за 100 г суров, пресен продукт.

В сухия вариант нещата не стоят кой знае колко по-различно. Цифрите са други, но съотношението е същото. Цените, обаче, варират между 5 лв за 100 г сух магданоз и 10-15 лв за 100 г спирулина на прах, в зависимост от производителя и етикета „био“ или „органичен“.

И в двата случая магданозът може да бъде спокойно обявен за една от най-мощните суперхрани на планетата. Но не това е важното. Сравнението по-скоро показва, че би било добре да се замислим, какво точно ни се предлага и до каква степен то се припокрива с действителността…

Данните са от една от най-престижните лаборатории за изследване на храните в целия свят, а именно тази на Министерството на Земеделието в САЩ (http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3045?manu=&fgcd=http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3305?manu=&fgcd= )

Моята лична опитност със зеленото водорасло продължи повече от две години. Приятелството ни приключи, когато след последните няколко употреби на хавайския му еквивалент (най-добрият, който можете да намерите на пазара?!) , бях споходен от рязък спад на енергията, гадене и повръщане. Същото се случи и с друг, близък мой приятел.

Направих по-детайлно проучване, в което не един и двама души споделяха подобна опитност. По-вещите от тях твърдяха, че всъщност спирулината „изпомпва“ от човешкия организъм ценни негови вещества! Дали това е вярно, ще покажат бъдещите научни изследвания, които вярвам, че ще бъдат направени и споделени с нас.

Едно е сигурно и то ясно личи от посочените по-горе цифри- спирулината със сигурност не ни снабдява с необходимите за тялото вещества, в количествата, в които повечето производители ни карат да вярваме. Още повече, че в нея очевидно няма каквото и да било съдържание на Витамин B12, заради който много хора я приемат.

 

Откъс от книгата „Живот Без Диети“

Jivot-bez-Dieti.qxd