Личната ми опитност с B12 датира от 2013-а година, когато имах възможността да се уверя от първа ръка, че липсата му води до някои състояния, които не пожелавам на никого. При мен, за радост, бяха от тези, с които човек може да се справи сравнително бързо, особено когато вземе необходимите мерки. Заниженият спад на енергия във физическо, ментално и емоционално отношение бяха на преден план, на фона на последните няколко месеца, в които се чувствах в може би една от най-добрите форми през живота си.

Всекидневно катерене, бягане, колоездене и плуване, а за капак и използване на умствения капацитет, пишейки по 10-15 страници на ден. До момента, в който тялото ми се срина. Веднага си зададох въпроса на какво се дължи това и получих моментален отговор- на неосъзнатото отношение към себе си. В случая предимно на физически план, но не само. Не се хранех пълноценно и тялото ми нямаше откъде да си набави необходимите вещества, за да навакса и възстанови пълноценно загубените енергия и елементи след дългите, уморителни дни. Фактът, че приемах само сурова храна под формата на предимно плодове и зеленчуци, донякъде компенсираше първоначалните симптоми, като даваше възможност на тялото ми да освобождава скрити енергийни запаси, които временно да закърпват положението. Последното обаче се случи за период от приблизително три месеца.

Още тук е важно да спомена, че всеки човек е много индивидуално-уникален и при отделните хора тази липса би могла да се изяви и протече по различен начин. Целта на тези мои писания е да споделя това, което се случи и продължава понякога да се случва с моето тяло, за да може, ако някой се припознае в симптомите, да се възползва от написаното.

Но да се върнем на темата. Първо какви са основните симптоми, които са описани при различни изследвания с голям брой хора. Цитирам известния Гейбриъл Казънс, който има огромен опит в тази сфера:

Симптомите за недостиг на B12 са разнообразни и това е особено важно за вегани и суровоядци. Първият всъщност е ниска енергичност. Това може и да е причината някои хора да не се чувстват добре при този вид хранене, освен че може и да не си осигуряват правилната комбинация от протеини/въглехидрати/мазнини, подходяща за техния тип физика. Има и специфични неврологични симптоми, често описвани като “комбинирана субакутна дегенерация„. Някои от тези увреждания може да станат почти необратими, ако станат хронични. Тази дегенерация на нервната система засяга периферните нерви и гръбначния мозък. Някои от типичните неврологични усещания включват депресия, скованост и изтръпване на ръцете и ходилата, нервност, параноя, хиперактивни рефлекси, нарушена памет и промени в поведението. Когато има недостиг на B12, човек може също да изпита диария, треска, чести инфекции на горните дихателни пътища, импотентност, безплодие, възпален език, увеличаване на лигавиците на устата, вагината и стомаха, макроцитна анемия, ниски тромбоцити, засилено кървене и  нисък брой бели кръвни телца. Някои от причините за недостиг на витамин B12 са нисък прием на B12 с храната и/или слабо усвояване, което обикновено се дължи на намалено количество вътрешен фактор и/или липса на стомашна киселина.”

От моята опитност през годините разбрах, че основна причина за нарушаване приемането на B12 в тялото е СТРЕСЪТ. Да, колкото и странно да звучи, достигнах до този извод, след като не веднъж си правих изследвания и то в периоди, в които съм бил под силно емоционално напрежение, най-вече в сферата на личните и интимни взаимоотношения. Някои от нас, хората, сме особено слаби и податливи на силни (понякога разрушаващи емоции) именно в тази област. Ако погледнем на себе си малко „по-отгоре“, ще видим, че тези емоции се отразяват първо на нашето астрално тяло. след което минават през етерното и достигат до физическото и минералните ни тела, където вече можем да установим липсите, за които говорим.

И тъй като споменатите емоции се осъществяват най-вече в областта на енергийния център свързан със стомаха, можем да разберем защо точно там започват и проблемите. А именно с липсата на вътрешния фактор, без който B12 не може да бъде усвоен, както и с различните по вид други стомашни проблеми, които водят до непълноценно усвояване на храната изобщо. Тук е нужно да споменем, че липсата на B12 далеч не е свързана единствено с различния начин на хранене при някои хора, тъй като в световен мащаб огромен брой от тях, които ядат всичко, страдат от подобен дефицит, като само в Съединените Щати тези хора са над 70 милиона! Този факт идва да покаже, че е време да погледнем на проблема по един малко по-различен начин, а именно най-после да го свържем с останалите същности на Аз-а си, от които всъщност произтича ВСИЧКО останало във физически и минерален план.

За тези, които се интересуват от чисто физическите ми изследвания по темата прилагам следните връзки: Витамин B12- истината е някъде там…“ и „Личният ми опит с B12, някои суперхрани и здравето в частност.

Много по-лесно е да си сложим няколко инжекции с метил, циано или хидроксокобаламин и да замажем положението, но това отново ще е временно. И в случая визирам на първо място себе си, тъй като отново съм в период, в който си бия инжекции, за да наваксам липсите на витамина. И това се случва общо взето на около 6-7 месеца през последните 4 години, през които постепенно променям на първо място СЕБЕ СИ така, че да може с времето настоящото положение да се промени.

Факт е, разбира се, че при веганите и вегетарианците липсата на B12 може да бъде свързана до голяма степен с различния им начин на хранене, което обаче не бива да изключва автоматично това, за което споменах в по-горните редове.

Също така е ясно, че инжекционната форма на витамина е помогнала и ще продължава да помага на хиляди хора да преодолеят временно някои от симптомите.

Важно е обаче да разберем, че материалистичният поглед върху Човека много често ни изиграва лоша шега и дава една крайно непълноценна представа за неговата великолепна съвкупност. Именно за това е нужно да преминем през стигмата на материализма, за да видим как в нас живее и невидимата част, която по един невъобразим още за умовете ни начин структурира физическия свят.

С тези думи приканвам всеки, който чете тези редове да си зададе въпроса какво му липсва в емоционален план, какво би могъл да направи по въпроса и да предприеме нужните действия за така необходимата промяна. Лично за мен тя винаги ще бъде свързана със заздравяването на връзката ми с Бог, за която ще стане въпрос в някои от следващите статии.

Бъдете здрави и всичко най-добро!

Георги  28-11-2017