Някои хора казват „Какво е направил Христос за последните две хиляди години? Вижте на какво прилича светът, в който живеем!“. Това е един дълбоко погрешен въпрос, който е нужно да бъде заменен с „Какво съм направил аз досега и какво правя днес, за да може Христос да работи чрез мен?“.

Да, много е удобно да очакваме Спасителя да дойде отново в плът и кръв и да стори една втора мистична Голгота, но това не е предвидено и няма да се случи. Още повече, че почти никой не разбра какво се случи и на първата.

След величествената саможертва на онзи хълм, Той остана да живее в етерния план на Земята и дълготърпеливо очаква всеки, който е готов да се обърне към Него днес. Но затова е нужно действие от наша страна. Нужен е един избор. Изборът, чрез който ясно да заявим „Не Аз, а Христос в мен!“, както го е направил и апостол Павел. Това е и най-трудната задача, която предстои на човека и тя ще бъде едно от най-големите му изпитания по пътя напред. Път, който тепърва ще бъде осеян с множество тежки мигове, за които дори сега не можем и да си помислим.

Разбира се, това няма да стане изведнъж и би било нелепо да го мислим. В някои хора Христовия дух ще се изяви чрез повече Приемане, в други чрез повече Търпение, а в трети чрез повече Смирение. Но и трите ще бъдат обвързани ясно чрез всеобширната и безкрайна Божия Любов, без която не бихме могли да направим нито една стъпка към развитието си като същества, създадени да се превърнат първо в ангели, а в даден момент, стотици хиляди години напред във времето и в Богоравни.

Днес ние не можем да си представим всичко това. Гледаме навън, без да обръщаме поглед навътре, където може да се осъществи връзката, за която говорим. Търсим за пореден път спасението изцяло във физическия свят, а не отвъд него, където всъщност винаги се е осъществявала онази най-дълбока мистерия, построяваща цялото ни битие и правеща ни цялостни човеци.

Едно е сигурно, всеки един миг е поредната възможност да изявим Христовата Любов и да се сържем с Него заявявайки не толкова чрез думи, а чрез толкова необходимите ни днес дела- Не Аз, а Христос в мен!