Отдавна не съм споделял рецепти, но ето, че тази се получи особено вкусна и интересна и нямаше как да не го направя.

Напоследък съм преминал предимно на сурова храна и който има опит в този тип хранене знае, че вариациите на различните храни изискват въображение и желание за експерименти 🙂

В случая започнах с най-обикновено нарязване на една краставица, два розови домата и половин връзка магданоз, като междувременно се сетих, че в термоса ми има около 150 грама разпукан лимец от предната вечер. Това беше „аха“ момента, в който реших, че ще опитам нещо малко по-различно.

Сложих в блендера лимеца, добавих половин супена лъжица сусамов тахан и половин супена лъжица тахан от просо (нов продукт, който опитах за първи път и доста ми хареса), ръснах смело сминдух, кимион, малко чесън на прах, шарена сол, черен пипер и две, три лъжици ябълков оцет, след което добавих чаша изворна вода и завъртях всичко за 30-40 секунди. Резултатът- изненадващо приятна на вкус смес с консистенция на майонеза!

Полях обилно салатата и я разбърках, след което си я хапнах с най-голямо удоволствие 🙂

Ето и пълния списък с продуктите:

1 краставица, 2 розови домата, 1/2 връзка магданоз, 150 г лимец, накиснат в гореща вода за няколко часа, 1/2 с.л. сусамов тахан, 1/2 с.л. тахан от просо (ако нямате, просто сложете още сусамов), сминдух, кимион, черен пипер и шарена сол „на око“, 2-3 с.л. ябълков оцет за майонезата и 2 с.л. за салатата, за да добие приятен, леко кисел привкус.

Приятно хапване и да ви е вкусно!