Научното наименование на райската ябълка идва от двете гръцки думи dios – богове, и spyros – пшеница (храна), което не случайно води до това тя често да бъде наричана „храна на боговете“ или „божествен огън“. Други известни наименования са персефон, субтропична хурма, японска хурма, каки и др.

Смята се, че някои от първите видове като Diospуrоs Lotus (кавказка хурма) са внесени в България от грузински монаси, посетили Бачковския манастир през XIII в. Официално обаче райската ябълка се култивира от средата на миналия век, като се отглежда най-често в районите на Черноморието, Пловдив, Сливен, Сандански, Петрич, Хасково и Карлово, а в Северна България се среща в Плевенско, Шуменско и други по-малки градове. Дърветата достигат до 12–15 м височина и някои видове живеят до 350–400 години.

Като цяло райската ябълка е известна с непретенциозния си растеж и може да бъде открита на височина до 2500 м в различните части на света. В България зрее предимно през октомври и началото на ноември, когато има сравнително малко видове пресни плодове. Отглежда се заради ценните хранително-вкусови качества на плодовете и техния богат състав: 81% вода, 0,6% пектин, 0,5% протеини, до 18% въглехидрати, органични киселини, 1,2% дъбилни вещества, 200 мг калий, 127 мг калций, 56 мг магнезий, 42 мг фосфор, 2,5 мг желязо. Райската ябълка е ценен източник на витамин С – 15 мг, В1 – 0,02 мг, В2 – 0,03 мг, РР – 0,2 мг и провитамин А-каротин – 1,2 мг.

В 100 г райска ябълка има около 60 ккал. До 80–90% от захарите в плода се падат на фруктозата, поради което плодовете са подходящи и за болни от диабет. Те се използват за лекуване на базедова болест, малокръвие, скорбут, стомашно-чревни заболявания, за заздравяване на кървящи венци и като очистително средство. Чашката на цвета и дръжката на плода понякога се вземат за успокояване при хълцане, против кашлица и за облекчаване на дишането. Райската ябълка е много полезна при грип и настинка, за хора с хронична умора, депресия, сърдечносъдови заболявания и болести на кръвта. Тя спомага за изхвърлянето на свободни радикали от организма, както и за понижаването и удовлетворяването на глада.

Райската ябълка намира приложение и в сладкарската промишленост, като се суши и преработва в сладка, желета, мармалади и пестили. От нея се приготвят и спиртни напитки, вина и ликьори, както и саке (леко вино) от неузрели плодове. Интересен факт е, че печените семена на райската ябълка служат като заместител на кафето. Дървесината й е твърда и тежка, тъмна и на ивици в оранжево-жълто, розово-оранжево, кафяво или сиво и е лесна за обработка. В Япония я ценят като суровина за изработването на красиви резбовани предмети, а също така се използва и за музикални инструменти и мебели.

Един от най-популярните сортове райска ябълка в света е Fuyu, който се отглежда масово и в България. Плодовете му са хрупкави като ябълка и сладки като круша. Те са узрели, когато преминат от зелена към оранжева цветова гама.

Най-добрият вариант за употребата на „райския“ плод е в неговата прясна форма – на сокове, смутита или като цял плод. Райската ябълка издържа успешно в продължение на няколко месеца, когато е откъсната и подредена в касетки, като важното при този начин на съхранение е да се запазят чашките й, без които започва бързо да гние. Има интересни рецепти за нейното приготвяне, част от които ви предлагам.

Рецепти

Смути с райска ябълка

Продукти:

3–4 добре узрели райски ябълки

1 банан

5–6 фурми

400–500 мл вода

Всички продукти се слагат в блендера и се разбиват до получаването на еднородна смес. По желание може да се добави малко джинджифил.

 

 

Смути „Гроздов рай“

Продукти:

300 г червено и бяло грозде (по желание без семки)

2–3 райски ябълки

фурми

вода

Всички продукти се блендират до получаването на гладка смес.

 

Мармалад от райска ябълка

Продукти:

8 ч.ч. пюре от райска ябълка (може да използвате блендер за пасирането)

1 ч.ч. портокалов сок

1Ѕ ч.ч. пчелен мед

настърганата кора от 1 портокал

Всички продукти се смесват в емайлиран съд и се поставят на умерен огън. Готвят се, докато масата се сгъсти, което отнема приблизително 10–15 минути. След това сместа се излива в стерилизирани буркани и се запечатва. Бурканите се варят 15 минути. От посочените продукти се получава около 2–2,5 л мармалад, който е чудесен за намазване на филийки или за добавка в различни кексове.

Откъс от книгата „Българските суперхрани 2“

%d0%93%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d0%96%d0%b5%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%91%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d1%83%d0%bf%d0%b5%d1%80%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-2