Един от най-вкусните десерти, който помня от ранна детска възраст, е млякото с ориз.

Нежния вкус на кремообразното оризче с канела ме караше да подскачам от радост, надушвайки го прибирайки се след часовете в училище.

Можех да го ям по няколко пъти на ден, дни наред и не ми омръзваше. Докато не минаха двайсетина години и не разбрах, че прясното мляко не влияе кой знае колко благотворно на стомашно-чревния ми тракт и прилежащите към него части.

Споменът за десерта обаче не изчезна и през годините опитвах различни варианти за приготвянето му. Докато наскоро не попаднах на рецептата „Без мляко с ориз“, която моят добър приятел Гради сподели (благодаря ти, Гради!!!)

Продукти: 1 чаша ориз (бял или кафяв по избор), 3-4 чаши вода, 2 с.л. сусамов тахан, 3-4 с.л. лъжици мед (или друг подсладител), 1 с.л. Инка „кафе“ (добрата, стара комбинация от ръж, леблебия и цикория, която може да откриете почти във всеки магазин), канела.

Както може би се досещате, оризът се сварява добре, докато не изври по-голямата част от водата. Докато е все още топъл добавяте всички останали съставки и разбърквате. Слагате в купички и оставяте да се охлади добре в хладилника.

Наслаждавайте се в умерени (или не толкова) количества 🙂

Да ви е вкусно!