Вдъхновен от невероятния финал на Мастър Шеф 2020 и победата на Ивайло (който между другото е много як пич и в реалния живот), реших да споделя рецепта за „Рошльовците“, които представих пред журито по време моето участие в шоуто 🙂

По-скоро ще споделя основната рецепта, с която вече всеки може да си експериментира, както пожелае. За мен е важно готвенето да бъде съчетано с творчество, така че времето в кухнята да се превърне в позитивно и зареждащо душата преживяване 🙂 Наясно съм, че това не се получава всеки път, но пък стремежът да се случва също е от значение и придава на процеса една неповторимост, а понякога се изненадваме от самите себе си и идеите, които възникват (като например една печена тиква с течен шоколад и джинджифилов сироп наскоро).

Както повечето от вас знаят, готвенето за мен е свързано с няколко основни думи- „бързо“, „лесно“, „вкусно“ и „здравословно“!

Ето я и основната рецепта, която през последните месеци използвам и мисля, че съм успял да оптимизирам и опростя максимално:

2 моркова; 2 червени (или една червена и една зелена) чушки; 1 ч.ч. брашно от лимец; 4-5 с.л. зехтин или шарлан; подправки- самардала, кимион, лют пипер (ако искате да са пикантни); сол и вода.

Първо нарязвате чушките на ситни парченца, настъргвате морковите и слагате подправките и зехтина към тях. Разбърквате добре и добавяте брашното от лимец и 1/3 ч.ч. вода и дообърквате добре. Трябва да се получи „рошава“ смес, в която всички компоненти да са добре „слепени“ един към друг. Напоследък правя рошльовците по-малки, а именно загребвам една супена лъжица от сместа и я слагам във формата за печене, което се случва за 25 минути на 170-180 градуса и включен вентилатор. Така се получават особено апетитни рошави хапки, които могат да се съчетаят с различни намазки (хумус, песто, лютеница и др.) или сезонни салати по избор.

Рошльовците са идеален заместник на хляба и могат да се приготвят с различни по вид зеленчуци според личните вкусове и предпочитания. Също така са чудесна идея за кетъринг, детски тържества или 7-8 броя в кутия със свежа салата за обяд 🙂

Да ви е вкусно!

Ако рецептата ви е харесала, не му мислете много, много и я споделете с приятели 🙂