Задавали ли сте си въпроса защо Майката Природа ни снабдява с различни по вид плодове през всеки сезон. Причината, както може би вече сте се досетили, е промяната на клетъчно ниво, която се случва с телата ни, при преминаването от един сезон в друг.

В тези моменти човешкият организъм се нуждае повече от едни хранителни вещества, отколкото от други, и точно тогава те ни биват поднасяни под възможно най-добрата форма. Ако обърнете внимание и разгледате по-внимателно плодовете, ще видите, че пролетно-летните са по-воднисти и леки и имат за цел да помогнат на организма в пречистването от натрупаните мазнини и токсини, които са се образували през зимния период, както и да го охладят.

От друга страна, есенно-зимните плодове са по-месести, с по-голямо съдържание на фибри, и дават възможност на тялото да натрупа повече от нужните му вещества, за да изкара зимата по-лесно.

Есенно-зимни плодове

 

Райска ябълка

Райската ябълка не случайно е наречена „райска“. Ако се консумира правилно, тя има прекрасен вкус и е богата на витамините P, C, А, Е, B1, B2 и В3, на микроелементите калий, калций, фосфор, натрий и желязо, глутаминова киселина, багрила, пектинови вещества, фруктоза и глюкоза.

Райската ябълка съдържа и определени количества мазнини и белтъчини. Нейният състав е истински подарък за вашия организъм. Този плод е много полезен при грип и настинка, за хора с хронична умора, депресия, сърдечносъдови заболявания и болести на кръвта. Райската ябълка спомага за изхвърлянето на свободни радикали от организма, за понижаване и удовлетворяване на глада.

Един от любимите ми начини за хапване на райска ябълка е директно с лъжичка, след махането на твърдото капаче, което предпазва плода от загниване. Месестата сърцевина е невероятно сладка и приятна на вкус. Друг вариант е да бъде добавена в смутита. Райската ябълка, както и обикновената ябълка, е също плод със стратегическо значение, тъй като издържа месеци наред, когато е правилно съхранявана. Това става най-добре в хладно и тъмно помещение, като плодовете се разделят едни от други в щайги с вестник или просто се нареждат на стелажи или на земята, ако разполагате с повече пространство.

 

Грозде

Гроздето е един от най-лечебните есенни плодове. Неговите хранителни качества могат да помогнат за пречистване на организма, както и да въздействат благоприятно за предотвратяване на различни болести. То е изключително богато на витамините B1, B2, B3, C и P (биофлавоноиди – рутин, цитрин, катехини), които подпомагат и укрепват нервната система, заздравяват костите, ноктите и стените на кръвоносните съдове. Гроздето съдържа и много минерали като магнезий, натрий, калций, желязо, сяра, манган, йод, мед, цинк, силиций, както и калиеви, калциеви, фосфорни и магнезиеви соли. Те регулират водно-солевия обмен. Препоръчително е хора със сърдечносъдови, чернодробни и бъбречни проблеми да пречистват организма си чрез разтоварване с грозде. То също така има благоприятно лечебно действие и при хора със заболявания на дихателната система.

Препоръчват се два вида разтоварване с грозде: диета от 1 до 10 дни само на грозде или соколечение с гроздов сок от 1 до 5 дни. Вторият вариант е по-ефективен и има по-силно изразен лечебен ефект. Сокът от грозде съдържа силно концентрирана проста захар. Тя е основно гориво за вашите клетки и тъкани, което дава на организма нужната енергия и го поддържа зареден през целия ден. Глюкозата в гроздето подпомага окислителните процеси, подобрява обмяната на веществата и улеснява усвояването на кислорода. Като резултат започва регулиране на алкално-киселинния баланс в човешкия организъм.

 

Круша

Крушата е есенен плод, богат на витамините B3, B6, А, C, К и Е. Тя е източник на минерали като калий, калций, магнезий, фосфор, цинк, манган и желязо. Крушата съдържа:

30 пъти повече калий, отколкото ябълката, който е важен фактор за поддържане на човешкото здраве;

фолиева киселина, необходима за бременните и кърмачките;

елемента арбутин, който е чудесно средство за лечение на бъбречно-каменна болест;

хлорогенни киселини, които действат антиоксидантно и са средство за подсилване на имунната система;

йод, който е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

Крушата също така има и антимикробно действие и изчиства пикочните канали. Този плод може да въздейства благоприятно и на хора със запек и белодробни проблеми.

Откъс от книгата „Живот без диети“

Jivot-bez-Dieti.qxd