Дойде момента за споделяне на поредната ми опитност свързана със сухия пост и използването му за лечение. Преди седмица усетих започващ болестен процес в тялото си, който стартира с лека, дразнеща кашлица и отпадналост. Още същата нощ вдигнах температура около 39 градуса, но успях да поспя няколко часа. На сутринта моментално взех решение да спра да приемам храна и вода за период от 3 (три) дни. Гърлото ми беше силно възпалено, като така или иначе преглъщането се беше превърнало в болезнен процес (още една защитна функция на тялото, когато е нужно да спрем да се храним и/или да спрем да приемаме течности).

Две сутрини подред правех лека разходка за посрещане на изгрева, съчетан с пълно опаковане (няколко слоя дрехи, особено за по-чувствителните места на тялото като врата, главата, ушите и краката), а през останалото време бях в легнало положение, тъй като температурата не спадаше под 37 градуса. На третата вечер усетих подобрение, като отчетох, че 38.6 градуса в 17:00 часа, спадат до 37.8 градуса около 18:00, давайки ми сигнал, че нещата вървят към подобрение. Жаждата вече беше доста силна и се изискваше особено усилие на волята, за да не пия вода. Крепеше ме миналата ми опитност през годините, която без изключение беше показала, че лично за мен, третият ден от поста е от изключително силно, оздравително значение. Така и се оказа. На третата сутрин след вдигането на температура, за първи път стойностите й вече бяха нормални (около 36.2- 36.5 градуса), а тонусът чувствително повишен, въпреки отпадналостта, която чувствах. Гърлото ми беше все още зачервено, но вече можех да преглъщам спокойно и без болка. Носът ми се отпуши напълно, а секретите от гърлото зачестиха (тъмно жълти до зелени).

Трябва да отбележа, че междувременно се възползвах и от силата на уринотерапията, като приемах през ноздрите сутрин и вечер от урината си, която беше особено силна по време на поста.

Вярвам, че съчетанието от всички тези елементи, както и молитвите за изцеление, които четях или просто си казвах на ум, помогнаха за бързото ми оздравяване. Също така зная, че не при всеки това ще стане с тази скорост и ще има същия ефект. Не веднъж съм казвал (и ще продължа да го правя), че всеки е индивидуално-уникален. За пореден път обаче, разбрах, че силата на сухия пост не бива да се подценява.

За мен все още е спорен въпроса дали всеки човек би могъл да премине на такъв режим, въпреки че съм убеден, че абсолютно всеки би могъл да направи поне едно денонощие като за начало. С други думи е добре процесът да бъде постепенен, за да има възможност тялото да свикне и да не се стресира допълнително. Мисля също така, че идеята преди сух пост да се мине на три дни плодова диета е също много удачен вариант. С други думи е добре всеки, който реши да опита този лечебен метод (познат от стотици години като така нареченото „тримирене“), да си отговори на въпроса до каква степен е готов. Това разбира се отново става с опита.

Тук е добре да се спомене защо дните са три на брой. Между 40-я и 60-я час от поста (пак е индивидуално според тялото на човек), организмът навлиза в режим на вътреклетъчно хранене, който представлява накратко разграждането на определени клетки до основни хранителни вещества необходими за собственото му оцеляване, най-вече вода.

Тялото е изключително интелигентно и започва с преработката на болестотворните или вече болни клетки, като по този начин стартира силен оздравителен процес. При хора с излишни килограми поста най-вероятно би минал без загуба на мускулна маса, но при мен това не се случва, заради което обикновено се придържам към тридневния период. Евентуално след третия ден бих могъл да направя още ден или два на вода, но това е вече на базата на лично усещане за моментното състояние, в което се намирам. В случая пих кокосова и изворна вода още 18-20 часа, преди да се захраня с няколко добре сварени картофа.

Прочетете повече за „Моят първи, петдневен лечебен пост“ тук.

По-подробна информация за сухия пост можете да откриете в книгата ми

„Изцелителната сила на поста“

 

Благодаря Ви и ще се радвам да споделите тази статия с приятелите си, ако сте сметнали, че е полезна и за вас!